Nagrade GreenFleet Awards, u organizaciji magazina GreenFleet, imaju za cilj da prikažu sve što je „zeleno i dobro“ u flotnom sektoru. Više od 250 stručnjaka je okupljeno na proslavi, a nagrade su dodijeljene u 20 kategorija pokazujući ono najbolje u kategoriji elkoški prihvatljivih vozila, proizvoda, usluga, kao i flotnih menadžera.

Proizvodnja velikih vozila za prevoz roba i tereta nije lak zadatak, a novi  Iveco Stralis Natural Power (NP) je šampion u niskim troškovima (TCO₂ Champion), te je pokupio sve pohvale stručnog žirija i proglašen najuspješniji u konkurenciji LGV Manufacturer of the Year.

89a91058c097a7a9_80ar

„Novi Stralis NP je kulminacija dugogodišnjeg istraživanja i razvoja na području alternativnih goriva, te predstavlja vozilo koje svojim potencijalima mijenja pravila igre u ovom sektoru. Oduševljeni smo da se naš trud na smanjenju emisije polutanata i ukupnih troškova vlasništva isplatio i da je priznat od strane  GreenFleet magazina, naglašavajući Ivecovu misiju da bude partner za održivi transport.“ izjavio je  Stuart Webster, poslovni direktor Iveco UK.

U ocjeni žirija između ostalog stoji: „…ali ovogodišnji pobjednik, Iveco, je nadmašio sam sebe, to je ‘najzeleniji’ kamion koji je svijet ikada vidio.“

Ovakvim ocjenama, pridonio je i novi 8,7 l, motor Cursor 9 Natural Power, koji je za 3 – 6 dB tiši, te ima aktivnu emisiju CO2 manju za 95% u odnosu na uobičajene dizel agregate. Uz to, kao gorivo koristi komprimirani prirodnim plinom (CNG) ili tečni prirodni plin (LNG), ili bio plin, a veliki rezrvoari osiguravaju autonomiju i do 1.500 km.

NewStralis_NP_Kamioni_ba

Novi Stralis NP je ujedno i prvi kamion na prirodni plin koji imaj EuroTronic 12-stepeni automatski menjač, što garantira manju potrošnju goriva i veću udobnost vožnje u svim uslovima drumskog transporta. Istovremeno novi Stralis NP jednostavan jer ne koristi AdBlue, SCR, EGR i nema filtera čestica, što dodatno smanjuje troškove vlasništva TCO.

Ovogodišnje nagrade GreenFleet Awards 2016 dodijeljene su i u drugim kategorijama, pa je tako:

City Car Manufacturer of the Year: Fiat

Electric Vehicle Manufacturer of the Year: Nissan

Fleet Car Manufacturer of the Year: Toyota

LCV Manufacturer of the Year: Renault

PHEV Manufacturer of the Year: BMW

GF_Awards_2016_077