Renault Trucks je tokom 2016. godine aktivno angažovan kako bi odao počast, te obilježio rad koji je uložio Marius Berliet i proslavio muškarce i žene koji su pomogli u širenju renomea francuskog kamiona iz svoje baze Vénissieux i Saint-Priest na periferiji Lyona. To je kolijevka brenda Renault Trucks, a tvornica u Lyonu je stranica koja nastavlja projektovanje i izgradnju sadašnjosti i budućnosti transporta.usine Berliet de Vénissieux

Tokom 1915., Marius Berliet je donio odluku da kupi veliki broj parcela zemljišta na istočnoj periferiji Lyona i sagradi proizvodni pogon Vénissieux. Naime, proizvodni pogon Monplaisir (u 8. Arondismanu) postao je nedovoljan za ambiciozne projekte i hitne potrebe francuske Armije za kamionima u Prvom svjetskom ratu. Marius je bio pred velikim izazovom, jer je u rekordnom vremenu trebalo projektovati, izgraditi i opremiti tvornicu, te započeti proizvodnju. Nakon uspješnog odgovora na ovaj izazov, slijedi proširenje, pa je pred Drugi svjetski rat tvornica zahvatala područje od 387 hektara.

usine Berliet de Vénissieux

Marius Berliet je, osim izgradnje tvornice, imao veći cilj: „Jedina motivacija iza svog uloženog truda je želja da konačno realiziram moj životni san – stvoriti ogroman, uspješan industrijski grad.“ Ova vizija izrodila je Cité Berliet 1917. – samoodrživi grad namijenjen za snabdijevanje hranom i stanovanje, a sadržavao je i jaslice i školu i farmu.

Danas je pogon u Lyonu nervni centar Renault Trucks i značajna komponenta među industrijskim i globalnim inženjerskim objektima grupe Volvo, kojoj se Renault Trucks pridružio 2001. Zapošljava 4.000 radnika, na području od 180 hektara, tu se sklapaju motori i osovine, a tu je i glavni centar logistike i rezervnih dijelova. Osim toga, tu je smješten i globalni menadžment, a tu se odvijaju i tercijarne aktivnosti, uključujući i istraživanje, sa 1.300 uposlenika. Tu se, uglavnom razvijaju kamioni srednje nosivosti, njihovi motori, kao i transportna rješenja za urbana područja. Dizajnerski studio čini međunarodni tim inženjera i dizajnera, kojima dugujemo novu generaciju kamiona dizajn Renault Trucks, uključujući i Renault Trucks T, međunardni „Kamion godine 2015.“

RenaultTrucks100_s_kamioni_ba

Kako bi proslavili stogodišnjicu, organiziran je niz događaja, kao što su porodične posjete, izložbe fotografija, predavanja na temu „Žena u Prvom svjetskom ratu“, a posjetioci mogu uživati u vožnji autonomnog električnog šatla (NAVYA), te ogromnom grafitu dugačkom 80 m (površine 450 m2) kojeg je izradio umjetnik Franck Asensi, poznat kao „Impackt“.

RenaultTrucks100_g_kamioni_ba