Scania i Higer, otvorili su novu, premium tvornicu autobusa u Kini, u gradu Suzhou. U novoj tvornici će se ekskluzivno proizvoditi autobusi Scania Touring i Scania-Higer dual-brand autobusi visoke klase.

Scania i Higer zapošeli su saradnju 2006. Godine i „Sada, deset godina kasnije, kooperacija je prerasla u uspješan projekat, iako se razvija drugačije od onoga kako je zamišljen. Mislim da su obje strane očekivale da će Kina biti glavno tržište, ali većina proizvodnje prodana je u inostranstvo. Do danas smo prodali gotovo 2.500 premium autobusa na tržišta preko 40 zemalja i postali smo vodeći izvoznik premium autobusa u Kini.“ Objašnjava Henrik Henriksson predsjednik i izvršni direktor Scanije.

ScaniaHiger_2_kamioni_ba

Tokom finansijske krize 2008. potražnja za autobusima visoke klase na kineskom tržištu je jednostavno nestala, a trendovi su tokom godina nametnuli investiranje u brze vozove. Međutim, sa rastom srednje klase, potražnja za autobusima visoke klase ponovo raste.

U ovakvom partnestvu, Scania i Higer su vodeći izvoznici autobusa visoke klase, a zahvaljujući novoj tvornici, ta pozicija će biti dodatno ojačana.

„Tako, uz dobru reputaciju naših proizvoda u inostranstvu i potencijal kineskog tržišta, očekujemo povećanje proizvodnje. Kako bi zadovoljili rastuće potrebe i dodatno poboljšali kvalitet, tvornica je otvorena u pravom trenutku.” dodaje Henriksson.

ScaniaHiger_1_kamioni_ba

Saradnja Scania-Higer je čisto komercijalno partnerstvo, gdje Higer proizvodi nadogradnje, dok Scania isporučuje šasije, te iskustvo sa međunarodnim zahtjevima kupaca.

U novom proizvodnom pogonu će raditi 250 radnika, sa istim efikasnim proizvodnim procesima, integrisanim kvalitetom i kontinualnim poboljšanjima kao i u ostalim tvornicama Scania.

Proizvodni kapacitet tvornice je 1.000 autobusa godišnje, sa potencijalom kapaciteta do 2.000 primjeraka.