Jednog hladnog oktobarskog jutra stanovnici malog švedskog rudarskog mjesta Malmberget, sjeverno od polarnog kruga, okupili su se kako bi svjedočili nesvakidašnjem spektaklu – preseljenju cijelog naselja. Zvuči kao bajka ali nije.

Švedski rugarski gigant LKAB, holandska transportna kompanija Mammoet i građevinska kompanija NYAB, ugružili su snage, sa ciljem da kompletno naselje, kuću po kuću, prenesu do obližnjeg mjesta Koskullskulle, pokrajina Gällivare. Naime, odlučeno je da stare građevine treba očuvati, te zbog potreba rudnika prenijeti na drugu lokaciju. Kao što Sarajevo ima Inat kuću, tako će šveđani imati Malmberget sa 30 kuća.

Scania_Mam-Kamioni_ba (3)

Za ovaj poduhvat nagažovan je četveroosovinski kamion Scania Scania R 620 V8, opremljen specijalnim automatskim mjenjačem Allison za vuču teških tereta i specijalna, 63 tone teška prikolica Nicolas MHD trailer, na 18 osovina i 144 točka. Nosivost svake osovine je maksimalno 36 tona, što znači da se prikolica može nositi sa teretima od preko 600 tona, ali i da mora imati specijalni hidraulički i upravljački sistem za vožnju po neravnom terenu. Za napajanje ovih sistema koristi se poseban generator, smješten na kamion, a sve to kontroliše tehničar na samoj prikolici.

Scania_Mam-Kamioni_ba (4)

Vučni kamion, provjereno može povući 250 tona, pa je za prevoz većih kuća korišten još jedan kamion (također Scania), zakačen sa stražnje strane prikolice, koji pruža dodatnu snagu i kočenje.

Scania_Mam-Kamioni_ba (2)

Kuće su, jedna po jedna skinute sa temelja, natovarene na prikolicu i prevežene na novu lokaciju, a svako takvo putovanje traje nešto manje od sat vremena. Od ukupno 30, 14 zgrada transportovano je u oktobru, dok će ostale biti prenijete iduće godine.

„Sretni smo jer ne moramo graditi novi grad. Već imamo grad, ali nekoliko kilometara dalje. Gällivare će rasti, Koskullskulle će rasti, a Malmberget će nestati. Rudnik, LKAB i  grad zavise jedni od drugih, bez grada nema rudnika, bez rudnika nema grada.“ objašnjava Maritha Mossberg, oficir za vezu LKAB-a.