Volkswagen komercijalna vozila (Volkswagen Commercial Vehicles), na sjamu IAA u Hannoveru predstavlja koncept e-Crafter sa električnim pogonom.

Ovo komercijalno vozilo nastalo je na osnovu novog Craftera i zadržava prepoznatljive oblike, te donosi potpuno upotrebljiv sistem električnog pogona. Dr Eckhard Scholz, predsjednik uprave Volkswagen Commercial Vehicles, objasnio je da će prva ovakva vozila biti isporučena kupcima već iduće godine.

VW_eCrafter_v_kamioni_ba

e-Crafter se diči tovarnim prostorom zapremine 11,3 m3, te ukupnom dozvoljenom masom od 4,2 tone, odnosno korisnom nosivošću od preko 1.700 kg. Tovarni prostor je visok 1.961 mm, a korisna dužina podnice iznosi 4.855 mm, što znači da se ne razlikuje od aktuelnog modela, a uz to donosi i neka nova rješenja po pitanju utovara istovara i sortiranja robe.

Pogonski sistem čini elektromotor snage 100 kW, sa 290 Nm obrtnog momenta, koji se napaja iz baterijskog bloka kapaciteta 43 kWh. Baterijski blok je sastavljen od 312 Li-Ion ćelija, radnog napona 384 V, koji je dovoljan da osigura autonomiju od 200 km i maksimalnu brzinu od 80 km/h. U Volkswagenu su već sada uzeli u obzir budući razvoj baterija, te najavljuju mogućnost povećanja autonomije na 400 km.

VW_eCrafter_d_kamioni_ba