U Geteborgu, u Švedskoj, završeno svjetsko finale Volvo takmičenja u ekonomičnoj vožnji. Vozač iz Bosne i Hercegovine trećeplasirani među 28 najboljih u ekonomičnoj vožnji u svijetu! U izuzetno jakoj konkurenciji među 28 vozača iz cijelog svijeta, Emir Salihović, učesnik iz Bosne i Hercegovine, osvojio treće mjesto na finalnom takmičenju Drivers’ FuelChallenge (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), koje je održano 9. septembra u Geteborgu, u Švedskoj.

DSC_0491

Drivers’ FuelChallenge (Izazov za vozače: ekonomična potrošnja goriva), Volvo Trucks je pokrenuo prije pet godina, a svake godine postaje sve masovnije. U 2016. na nacionalnim takmičenjima ukupno je učestvovalo više od 11.000 vozača iz 140 država. U BiH su ove godine održana tri kvalifikaciona takmičenja. Učestvovalo je više od 40 vozača, a domaći finalist, Emir Salihović, svoje vještine dokazao je na regionalnom finalu održanom na stazi Hungaroring, nadomak Budimpešte, odakle se i plasirao na svjetsko superfinale.

DSC_0692

Superfinale je održano na Volvovom testnom poligonu VDC nadomak Geteborga, gdje uz vrhunsku organizaciju 28 vozača demonstriralo umijeće ekonomične vožnje.

Finalisti su ove godine uz djelimično izmijenjena pravila imali već uobičajen zadatak – u predviđenom vremenu od 12 minuta i 30 sekundi preći stazu ukupne dužine 6,9 kilometara. Vozila su se dva kruga koja nisu u potpunosti identična. Uz nekoliko obaveznih stajanja, dvije različite uzbrdice, dva dugačka pravca i nekoliko oštrih zavoja, u prvom krugu su otpala dvadesetorica vozača.

svi-ucesnici

Kuriozitet ovogodišnjeg takmičenja bilo je i učešće jedne žene, budući da poziv vozača teških kamiona nije baš uobičajen za osobe nježnijeg spola. Ipak, Louise Marriott sa Novog Zelanda svojim umijećem daleko iza sebe ostavila je puno iskusnije i naizgled ozbiljnije vozače koji su se smatrali favoritima – prošla je u drugi, polufinalni krug takmičenja! Polufinalni krug uz vidnu nervozu vozilo je osam vozača, među kojima i Emir Salihović, predstavnik naše države.

DSC_0550

Nakon polufinala, četvorica vozača plasirala su se u finale -Tomáš Horčička (Češka), Stanislav Martinov (Rusija), Kjetil Dale (Norveška) i Emir Salihović (BiH). Najhladnokrvniji u dva finalna kruga bio je Tomáš Horčička (finalist regionalnog nadmetanja u Mađarskoj), budući da je potrošio najmanje i goriva i vremena i dokazao da je u ovom takmičenju najumješniji vozač kamiona na svijetu.

Emir Salihović, predstavnik Bosne i Hercegovine, plasirao se na treće mjesto i time dokazao zavidnu vještinu ekonomičnog upravljavlja Volvo kamionom. Emir Salihović je iz Kladnja i vlasnik je transportnog preduzeća BARK Trans, koje svoj vozni park redovno osvježava novim kamionima Volvo.

Na superfinalu u Geteborgu vozači su bili raspoređeni na četiri najmodernija Volvo tegljača iz familije FH – dva Volvo FH 500 sa mjenjačem I-Shift, a dva Volvo FH 540 sa mjenjačem I-Shift Dual Clutch. Vukli su standardne poluprikolice sa tri osovine, a ukupna masa bila im je po 40 tona.

DSC_0679