Na sajmu IAA 2016, tunerska kuća ABT Sportsline će predstaviti električno pokretano vozilo, eCab produkcije VW, sa troosovinskom šasijom proizvodnog partnera AL-KO.

Naime, eCab je posebno pripremljeno električno vozilo, namijenjeno za prevoz tereta ili putnika. Kompanija ABT, sa svojim vozilima već participira u električnoj floti turističkih vozila regije Allgäu, pa će vozila eCab, nastala na osnovu VW T6 sasvim sigurno pridonijeti dodatnom smanjenju zagađenja.

Da podsjetimo, ABT Sportsline sa svojim bolidima od 2014. Godine učestvuje u FIA  Formula  E, a vozači Lucas di Grassi i Daniel Abt na svojstven način vrše propagandu e-mobilnosti. Prošle godine, predstavljen je ABT  eCaddy, a ove godine ABT eCab, tako da je 10 ovih vozila već u testnoj fazi koju u svakodnevnoj eksploataciji provodi Deutsche Post DHL Group.

ABT_E-CAB_ff_kamioni_ba ABT_E-CAB_rf_kamioni_ba

ABT eCab ima ukupnu dozvoljenu masu od 4,25 tona i potvrđenu autonomiju od 120 km. Na sajmu IAA 2016, ABT će prikazati teretno vozilo eCab, namijenjeno za prevoz bolida Formule E.

„Pripremili smo baterije koje će osigurati veći radius kretanja, što bi trebalo postati standardno. Za nove baterije ne koriste se skupocjeni materijali, pa je koriptenje e-mobilnosti u komercijalnom smislu opravdano.“ tvrdi Hans-Jürgen  Abt. Njegove riječi potvrđuju brojna električno pokretana vozila, koja se upravo predstavljaju na sajmu u Hannoveru.

ABT_E-CAB_nr_kamioni_ba