Sven-Erik „Svempa“ Bergendahl je 77-godišnji kamionski dizajner svjetskog glasa, poznat po preradama kamiona Scania. Najnoviji izazov je kiper nazvan Black Claw (Crna Šapa), sagrađen na osnovu kamiona Scania P 400 6×6 namijenjen najtežim radnim uslovima koji vladaju na površinskim kopovima u Sibiru.

Kamion je opremljen gumama dimenzija 16.00 R 20 sa kojima mu je omogućeno kretanje po bespuću, na mjestima gdje se tlo rijetko otapa, a površina postaje mješavina smrznutog blata i pijeska. Po svojim vozmin svojstvima ovakav kamion se može porediti sa zglobnim demperima, jer je šasija modificirana kako bi bila što više odmaknuta od tla i kako bi prihvatila velike i široke gume.

Tovarni prostor kipera je povećan sa 14 na 16 m3, te opremljen grijanjem (koristeći izduvne gasove) i hidrauličnim vibratorom, kako bi se spriječilo zamrzavanja i lijepljene materijala u njemu.

Također, unutrašnjost kabine je bogato opremljena, a kako bi vozaču bilo ugodno u surovim klimatskim uslovima, tu su specijalne presvlake na sjedištima i paneli na vratima.

Scania P 400 6x6 Södertälje, Sweden Photo: Gustav Lindh 2016
Scania P 400 6×6 Södertälje, Sweden Photo: Gustav Lindh 2016