Širom Afrike i drugih zemalja u razvoju, postoji intenzivna potreba za poboljšanjem transporta, kako u svakodnevnom životu, tako i u hitnim slučajevima. OX je posebno dizajniran za rješavanje niza transportnih izazova, od svakodnevnih zadataka kao što su dovoz vode za piće ili transport žita, đubriva i građevinskog materijala.

Sir Torquil Norman je imao viziju i prije pet godina osnovao Global Vehicle Trust (GVT), sa ambicioznim ciljem da pomogne ljudima u zemljama u razvoju, pružajući mobilnost. U jedinstven humanitarni program uključen je poznati konstruktor i dizajner Gordon Murray, koji je nekoliko godina, u svojih 45 godina iskustva, proveo konstruišući bolide F1.

Zadatak je bio kontruisati vozilo sa velikim rastojanjem od tla i odličnim off road sposobnostima, vrhunskom manevarbilnošću, velikom nosivosti i multifunkcionalnom kabinom za tročlanu posadu.

OX_3_kamioni_ba

Uz sve to, trebalo je osmisliti revolucionarnu mogućnost pakovanja vozila u flat-pack, odnosno formu u kojoj bi se vozilo moglo transportovati do mjesta upotrebe.

Gotovo vozilo, na mjestu proizvodnje se rasklapa i pakuje. Potrebno je tri osobe, te manje od šest sati rada da se kamion zapakuje u 6 ravnih paketa, koji se pakuju u kocke, a potom u kontejnere. Nakon transporta na mjesto rada, stručno osposobljen tročlani tim će raspakovati pakete i ponovo sastaviti kamion, za šta im je potrebno oko 12 sati rada.

OX_r_kamioni_ba

Vozilo je kompaktnih dimenzija, ali može nositi teret od 1.900 kg, sa zapreminom prtljažnog prostora od 7,0 m3 sa smjernicama veličine da može primiti do 13 osoba, ili nositi osam bačvi, ili tri Euro-palete.

Kako bi se izbjegli problemi, kabina prima vozača i dva suvozača, s tim da vozač zauzima centralnu poziciju, što u nekim slučajevima poboljšava preglednost i olakšava manevrisanje.

OX_e_kamioni_ba OX_k_kamioni_ba

OX™ (XP3 prototype) je dugačak 4.229, širok 2.070 i visok 2.302 mm, sa međuosovinskim rastojanjem od 2.560 i tragom točkova od 1.795  mm. Masa praznog vozila (spremnog za vožnju) je 1.600 ka, a dozvoljeno opterećenje 1.900 kg, tako da ukupna dopuštena masa ne prelazi 3,5 t, što pokazuje da za njegovu vožnju nije neophodna vozačka dozvola C kategorije.

Vozilo pokreće dozel motor, radne zapremine 2.198 ccm, sa 4 ventila po cilindru, sa 100 KS (3.500 o/min) i maksimalnih 310 Nm obrtnog momenta, dostupnog pri 2.100 o/min. Snaga se na točkove prenosi putem 5-stepenog manuelnog mjenjača, a za zaustavljanje su zaduženi kočioni diskovi prečnika 300 mm naprijed i 280 mm straga. Dimenzije guma su 205/80 R 16, vozilo se može okrenuti na krugu prečnika 11,7 m, a rezervoar za gorivo ima zapreminu od 80 l.

OX_t_kamioni_ba