Toyota Proace nastala je u saradnji sa PSA Grupom, što ovom modelu osigurava visok kvalitet izrade i dobar tržišni nastup.

Naime, zajedničkim ulaganjem smanjuju se troškovi razvoja modela, a zajednička platforma, karoserijski elementi, stakla, svjetlosne baterije, motori, mjenjači, kočnice, instalacije… dodatno smanjuju troškove proizvodnje. Svaka ušteda, koliko god beznašajno zvučala, donosi proizvođaču mognost da smanji cijenu i istovremeno ostvari dobit. Posmatrajmo hipotetički: neka je ušteda po jednom primjerku samo npr 100 € i neka je godišnja produkcija 100.000 primjeraka, tada je godišnja ušteda, nimalo beznačajnih 10 miliona €.

Za pogon ovog modela predviđeni su moderni 1.6 i 2.0 turbodizel motori sa Euro 6 specifikacijom, a u rasponu snge od 95 do 188 KS, te sa 210 do 400 Nm obrtnog momenta. U ponudi su 5-stepeni manuleni i 6-stepeni robotizirani mjenjači, kao i Stop & Start sistem, čime se dodatno smanjuje potrošnja goriva i emisija polutanata. Tako budući vlasnici mogu očekivati minimalnu potrošnju već od 5,2 l/100 km i emisiju CO2 od 135 g/km, dok potrošnja najjačeg modela u ponudi ne prelazi 6 l/100 km, uz emisiju CO2 od 155 g/km. Također, potrebno je pomenuti da se Euro 6 norme postižu primjenom SCR tehnologije, te da je za tu svrhu predviđen rezervoar za aditiv AdBlue zapremine 22,5 l, što je dovoljno za oko 15.000 pređenih km.

Ponudu sačinjavaju dva međuosovinska rastojanja, od 2.925 i 3.275 mm, te tri dužine karoserije, od 4.606, 4.956 i 5.308 mm, što u slučaju da govorimo o dostavnom vozilu, osigurava toverne prostore zapremine od 4,6, 5,3 i 6,6 m3.

Toyota_Proace_VAN_kamioni_ba (2) Toyota_Proace_VAN_kamioni_ba (3) Toyota_Proace_VAN_kamioni_ba (4) Toyota_Proace_VAN_kamioni_ba (5)

Sigurnost je, kao što se i očekuje, na visokom nivou. Naime Proace je opremljen novorazvijenim setom aktivnih sigurnosni tehnologija, nazvanim „Toyota Safety Sense“, što je ovom modelu donijelo 5 EuroNCAP zvjezdica. Korištenjem radara i kamere sa naprednim sistemima detekcije, u sigurnosne siteme se ubrajaju: Forward Collision Warning, Autonomous Emergency Braking, Blind Spot Monitor, Lane Departure Alert, Driver Attention Alert, Road Sign Assist sa Intelligent Speed Adaptation, Adaptive Front Lighting, te Automatic High Beam system.

Toyota_Proace_Verso_n_kamioni_ba

Osim kao dostavno vozilo, toyota Proace dostupna je i u putničkim varijantama Verso, što ovom vozilu daje fleksibilnost svojstvenu za MPV. U ponudi su tri nivoa: Shuttle, Family i VIP, sa maksimalnim kapacitetom do 9 putnika.

Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (1) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (2) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (3) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (4) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (5) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (6) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (7) Toyota_Proace_Verso_kamioni_ba (8)