Mercedes-Benz predstavlja Conecto, novi autobus za gradsku vožnju, sa kojim želi ojačati tržišnu poziciju u regionu  Istočne Evrope i Bliskog Istoka.

Naime, ova tržišta su veoma osjetljiva po pitanju cijene i ukupnih troškova vlasništva (TCO – Total Cost of Ownership). Prethodni model zabilježio je dobre prodajne rezultate, pa se od novog, tehnički znatno naprednijeg modela očekuju još bolji rezultati.

Za pogon ovog autobusa, predviđen je obnovljeni motor OM 470, koji se odlikuje visokom efikasnošću i snagom. Interesantno je pomenuti da novi motor zadovoljava Euro VI standarde, ali će na pojedinim tržištima (gdje je to zakonski moguće) biti dostupan u Euro III standardu (prethodni model), te još interesantnije, sa pogonom na prirodni plin, koji se uz niske emisije polutanata može pohvaliti niskim nivoom buke.

Autobus će biti dostupan u dvoosovinskoj verziji, sa 3 vrata, neovisnm prednjim vješanjem dužine 12,13 m, te kao zglobni autobus, Conecto G, dužine 18,12 m, sa 4 vrata i neizostavnim Mercedes-Benz ATC (Articulation Turntable Controller) sistemom kontrole stabilnosti zglobne platforme.

Iako zamišljen tako da bude cjenovno pristupačan, sa nešto manjim brojem opcija izvedbe, Conecto je moderan autobus, koji udobnošću i sigurnošću ne zaostaje za znatno skupljim konkurentima.

16C724_001