Povećanje produktivnosti i efikasnosti i smanjenje ljudskog rada postao je globalni trend, pa se o autonomnim vozilima sve više govori, a proizvođači kontinuirano istražuju i nude rješenja, odnosno vozila kod kojih je uloga vozača sve manja.

Nakon drumskih vozila, jasno, slijede i radne mašine, preciznije vozila za agrikulturu.

Tako je Case IH, član CNH Industrial’s Innovation  Group razvio koncept autonomnog traktora, koji može gotovo samostalno obavljati sve radove na poljima.

CaseIH_p_kamioni_ba

Kao osnova, poslužio je robusni traktor Case IH Magnum, kojem su dizajneri eliminisali vozačevu poziciju a podarili mu dinamičan i atraktivan izgled.

Za upravljanje ovim traktorom koristi se najmodernija tehnologija, GPS navođenje, radar (Radio Detecting and Ranging) i LiDAR (Light Detecting and Ranging), a operator (vozač) svim funkcijama može upravljati iz udobnosti fotelje, ili na licu mjesta i to sa više vozila istovremeno putem portabilnog interfejsa, te nadgledati sve operacije zahvaljujući postavljenim kamerama.

CaseIH_s_kamioni_ba

Na taj način moguće je povećati produktivnost, budući da su greške vozača svedene na minimum, a preciznost i neosjetljivost na vremenske uslove garantuje najmodernija tehnologija.

CaseIH_f_kamioni_ba

Za pogon konceptnog traktora predviđen je motor Cursor 9, radne zapremine 8,7 l, sa maksimalnom snagom od 367 KS (boost 417 KS) i maksimalnih 1.806 Nm obrtnog momenta pri 1.500 o/min. Snaga motora koristi se za pogon, a preko PTO razdjelnika dostupno je 227 kW (305 KS) snage za pogon različitih pristoja. Zahvaljujući CVT (Continuously Variable Transmission) transmisiji, brzina kretanja može biti minimalnih 0,03 km/h, do maksimalnih 50 km/h.