Fiat Ducato prisutan je na tržištu još od 1981. Godine, od kada je kroz 6 modelskih generacija, proizvedeno i kupcima isporučeno gotovo 3 miliona primjeraka. Već na početku prodaje, brojni entuzijasti su prepoznali da je Fiat Ducato idealna osnova za kamp vozilo, te su brojni proizvođači nadgardnji često koristili upravo ovaj model, kao osnovu za preradu. Na temelju takvih saznanja, u Fiatu nisu oklijevali, pa su 2006. godine lansirali prvu osnovu za kamp vozilo prejektovanu u saradnji sa vodećim evropskim proizvođačima u sektoru, pod sloganom „Fiat Ducato je rođen da bi bio kamp vozilo“.

Zbvog toga se tehnička osnova modela Ducato optimizira i prilagođava ovoj namjeni, u skladu sa naznakama proizvođača nadgradnji za kamp vozila, te evolutivno predviđaju rastuće potrebe korisnika, u cilju očuvanja originalnih svojstava, posebno prilagođenih konvarzijama. O uspjehu najbolje govori činjenica da je preko 500.000 ovih vozila uspješno konertovano u kuću na točkovima.

Fiat_Ducato_motorhome_f_kamioni_ba

Na najvećoj evropskoj smotri vozila ovakve namjene (vozila za slobodno vrijeme) Caravan Salon Düsseldorf, Fiat pokazuje mogućnosti svog novog modela.

Naime, krov kabine je otvoren i opremljen konstrukcionim ojačanjima na koje će se buduća nadgradnja oslanjati. Pripremljena je posebna Alko AMC lagana šasija, dostupna sa 4 različita međuosovinska rastojanja, sa 5 mogućih varijanti dužina, tu je i novi stražnji ovjes od kompozitnih materijala, sa mogućnošću ugrađivanja stražnje (krute) osovine sa proširenim tragom točkova, te maksimalnom dopuštenom masom od 2,8 do maksimalno 4,4 tone. Naravno, potrebno je naglasiti da je kod vozila sa takvom specifikacijom, revidiran i prednji (McPherson) ovjes, te ugrađene snažnije opruge. Uz to, izmijenjen je izgled izduvnog sistema, koji se u ovom slučaju ne pruža cijelom dužinom vozila ispod šasije, prilagođena je i elektroinstalacija, kako bi se odgovorilo na različite potrebe korisnika, a tu su i prednja sjedišta sa mogućnošću okretanja prema unutrašnjosti.

Fiat_Ducato_motorhome_e_kamioni_ba

Novi Ducato pokreću turbodizel motori u opsegu snaga od 115 do 180 KS, sa oznakom MultiJet 2 i Euro 6 specifikacijom. Posebna novost je LPEGR (Low Pressure Exhaust Gas Recirculation) tehnologija, sa kojom se ostvaruju Euro 6 norme bez primjene aditiva AdBlue. Kod ovih motora, dio izduvnih gasova se preuzima nakon izlaska sa DPF filtera, gdje je niži pritisak, hladi, te ubacuje u struju svježeg zraka prije ulaska u kompresor. Ovakvi motori su ekonomični, te ostvaruju visk obrtni momenat pri niskom broju obrtaja. Kupcima se također nudi odabir manuelnog ili automatskog Comfort-Matic mjenjača, pa je na taj način omogućeno preko 600 različitih varijanti vozila.

Fiat_Ducato_motorhome_r_kamioni_ba

Proizvodnja se odvija u modernom proizvodnom pogonu SEVEL, što garantuje visok kvalitet izrade i dostupnost svih sistema sigurnosti i asistencije, neophodnih na dugim putovanjima.