Stvaranje nove generacije, predstavlja najveću unvesticiju kompanije Scania tokom 125 godina postojanja. Ukupno je investirano 20 milijardi SEK u razvoj novog proizvoda, servisnih usluga i proizvodnje. U razvoj nove generaije kamiona uključen je Scanijin tehnički centar u mjestu Södertälje, te 4.000 radnika (od ukupno 18.000 radnika u Švedskoj). U okviru ove investicije, preko 2 milijarde SEK uloženo je u novu lakirnicu i pogon za proizvodnju karoserija u mjestu Oskarshamn, u južnoj Švedskoj provinciji Småland.

Scania S 730 4x2 tractor, Highline Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016

Predstavljanje nove generacije će biti provedeno u fazama, a Scania u Södertäljeu planira ugostiti čak 40.000 potencijalnih kupaca. O značaju uvođenja noviteta, najbolje govori i grandiozna predstava u Parizu.

Nova generacija donosi brojna nova tehnikča rješenja, a u Scaniji posebno ističu bolju aerodinamiku, niže težište, kraći kočioni put, viši nivo sigurnosti i povezivosti, te potrošnju goriva smanjenu u prosjeku za 5%.

Scania_nextgen_3_kamioni_ba

Nova generacija će se moći pohvaliti raznovrsnošću, budući da će ponudu činiti motori u opsegu snaga od 370 do 730 KS (sa maksimalnih 3.500 Nm obrtnog momenta), te kabine vrhunske udobnosti i funkcionalnosti.

„Sa novom paletom proizvoda i usluga redefinisali smo termin premium u kamionskom segmentu“ objasnio je Henrik Henriksson, predsjednik Scanie.

 

Scania S 730 4x2 tractor, Highline Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016
Scania S 730 4×2 tractor, Highline Södertälje, Sweden Photo: Göran Wink 2016