Volvo Iron Knight je kamion, rezultat jedinstvene saradnje između tehničara, inženjera i projektanata kompanije Volvo Trucks. Ovaj kamion će sa svojih 2.400 KS i Boije Ovebrinkom, 24. avgusta pokušati postaviti nove brzinske rekorde u dvije kategorije: na 500 i 1.000 m (start iz mjesta).

Kamion je značajno modificiran, ali je mjenjač sa dvostrukim kvačilom iz serijske proizvodnje. Za pogon je odabran motor D13, za ovu priliku značajno modificiran: postavljena su 4 turbopunjača i intercooler sa vodenim hlađenjem, dok je software reprogramiran. Tako tuniran motor razvija 2.400 KS uz 6.000 Nm obrtnog momenta. Motor je postavljen centralno, te povezan sa i-Shift mjenjačem preko ojačanog kvačila, kak bi se mogao nositi sa ogromnim obrtnim momentom.

T2016_0316_kamioni_ba

„Iron Knight predstavlja savršen način da prikažemo kompetenciju i inovativnu snagu kompanije Volvo Trucks. Naš cilj je da istovremeno pružimo nove uvide i u tehnička i projektna rješenja. Namjera nam je prenijeti nešto od toga na naše serijski proizvedene kamione”, kaže Claes Nilsson, predsjednik i izvršni direktor kompanije Volvo Trucks.

„Kako bi se srušio svjetski brzinski rekord, morate imati iznimne performanse. Mjenjač I-Shift sa dvostrukim kvačilom je najbolji je mjenjački sistem za taj zadatak jer održava obrtni momenat na pogonskim točkovima tokom promjene stepeni prenosa, kao na trkaćim automobilima. Zahvaljujući tome, Iron Knight može ubrzati bez gubitka dragocjenog vremena tokom promjena stepeni prenosa”, objašnjava Niklas Öberg, inženjer zadužen za testiranje u kompaniji Volvo Trucks.

„Kabina je napravljena od staklenih vlakana i projektovana da smanji otpor zraku na minimum. Impresivan izgled kamionu daju bočne obloge sa velikim zračnim kanalima za dopremanje dovoljne količine svježeg zraka za hlađenje motora. Iron Knight privljačan i snažan, a inspirisan aktuelnim modelom Volvo FH. Čak i kada stoji, izgleda kao da se kreće“, kaže Nigel Atterbury, viši projektant u kompaniji Volvo Trucks.

T2016_0315_kamioni_ba

– Sa 2.400 KS i 6.000 Nm obrtnog momenta, te ukupno 4,5 tona, Iron Knight ima omjer snage i težine veći od 0,5 KS/kg

– Mjenjač I-Shift s dvostrukim kvačilom održava obrtni momenat tokom promjena mjenjača. Osim što je mjenjač ojačan (diskovi i potisne ploče napravljeni od sinterovanih materijala), Iron Knight koristi isti mjenjač kao na serijski proizvedenim kamionima Volvo FH

– Elektronika je svedena na minimum kako bi se smanjila masa kamiona

– Software je reprogramiran kako bi se omogućile visoke performanse

– Kabina je aerodinamički optimizirana i izrađena od stakloplastike. Veliki otvori u bokovima dopremaju zrak za hlađenje motora

T2016_0318_kamioni_ba

Iron Knight nije prvi kamion kompanije Volvo Trucks koji ruši rekorde. Godine 2007. Wild Viking (1.600 KS) srušio je službeni rekord FIA-e na 1.000 m (start iz mjesta) uz prosječnu brzinu od 158,8 km/h.  Hibridni Mean Green (dizel motor sa 1.800 KS + elektromotor sa 300 KS) je 2011. godine postavio dva svjetska rekorda u kategoriji kamiona na hibridni pogon: 1.000 m uz prosječnu brzinu od 152,2 km/h i 500 m uz prosječnu brzinu od 115,4 km/h.