Poljski proizvođač autobusa, Solaris, ove godine slavi 20 godina postojanja i uspješnog poslovanja. Kako bi na najbolji način obilježio ovaj jubilej, na predstojećem (najvećem evropskom) sajmu komercijlanih vozila IAA, koji će se održati u Hanoveru od 21 do 29 septembra, premijerno će predstaviti dva nova autobusa, namijenjena gradskom saobraćaju.

Radi se o modelima Urbino 12 Hybrid i Urbino 12 CNG, nastalih na osnovu već poznatog modela Urbino, predstavljenog prošle godine. Naime, Solaris Urbino electric (naslovna fotografija) se nalazi u konkurenciji za laskavu titulu „Bus of the Year 2017“, a nosilac titule će biti poznat krajem ovog mjeseca.

Solaris Urbino 12 Hybrid

Ovaj autobus će kao pogon koristiti serijski hibridni sistem HybriDrive, američkog proizvođača BAE Systems. Tehnologija se temelji na elektro-motoru, koji se napaja iz baterijskog bloka, za čije punjenje je zadužen dizel motor Cummins ISB4.5E6, sa 210 KS. Ovaj dizel motor, u radu troši manje goriva, što u konačnici rezultira manjom količinom izduvnih gasova. U opciji se nudi sistem Stop-and-Go, koji omogućuje isključivanje dizel motora za vrijeme kada autobus stoji na stanici, kao i Arrive- and-Go sistem, što omogućuje još ranije gašenje motora, dok se autobus približava stanici. Različitim testovima, pokazano je da se sa ovim opcijama potrošnja goriva može smanjiti za dodatnih 20%, u poređenju sa vozilima sa konvencionalnim pogonom.

Solaris Urbino 12 Hybrid
Solaris Urbino 12 Hybrid

Solaris Urbino 12 CNG

Kao i hibridni model, Urbino CNG također ima dužinu od 12 m, te korisi istu laganu konstrukciju, koja osigurava povećanje putničkog prostora i poboljšanje vozačevog radnog okruženja. Pogonsku jedinicu ovog autobusa čini motor Cummins ISLG (320 KS), koji ispunjava Euro VI norme, u kombinaciji sa mjenjačem  VOITH Diwa6. Kao gorivo, ovaj motor koristi NG (komprimirani prirodni gas), a razarvoari od kompozitnog materijala, ukupne zapremine 1.875 l, smješteni su u krovnu konstrukciju. Na taj način osigurana je produžena autonomija, koja može zadovoljiti i najzahtjevnije dnevne potrebe.

Solaris Urbino 12 CNG
Solaris Urbino 12 CNG