Prodaja kamiona preko 16 tona ukupne dozvoljene mase na evropskom tržištu će, prema očekivanjima, u ovoj godini dostići 280.000 – 300.000 vozila, što je najbolji rezultat od 2008. godine.

„Evropsko tržište teških kamiona nastavlja sa rastom, zbog ekonomskog porasta i višeg nivoa transportnih aktivnosti.“ objašnjava Preston Feight, predsjednik DAF-a i podpredsjednik PACCAR-a. „DAF je u prvom polugodištu ove godine zauzeo 16% tržišnog udjela, na tržištu teških kamiona u Evropi, dok je broj registrovanih vozila povećan za 28%, u odnosu na isti period prošle godine,“ dodaje Feight: „Posebno smo ponosni i na titulu 2016 U.K. Fleet Truck of the Year, britanskog magazina Motor Transport.“

Uz povećanje prodaje kamiona na evropskom tržištu, DAF je zabilježio porast prodaje dijelova i usluga za 15%, što je rezultat vrijedan pažnje.

Tokom proljeća, DAF je (sa svojim partnerima) imao zapaženu ulogu u European Truck Platooning Challenge, sa projektom EcoTwin, gdje je pokazao mogućnost uštede goriva (za drugo vozilo u konvoju) do 10%.

U toku proteklih 10 godina, PACCAR je investirao gotovo 6 milijardi $ u kapitalne projekte, sa ciljem povećanja kvaliteta, tehnologije i produktivnosti. Najnoviji primjer je nova lakirnica Westerlo u Belgiji, vrijedna 110 miliona $.

Belgi‘, Oevel, DAF fabriek

Za ovog proizvođača veoma su bitna tržišta Sjeverne Amerike. Naime, na tržištima USA i Canade, ove godine se očekuje prodaja od 220.000 – 240.000 kamiona klase 8 (Class 8 truck), a brendovi Peterbilt i Kenworth, bilježe visokih 27% tržišnog udjela.