Volkswagen Commercial Vehicles (Volkswagen komercijalna vozila)  je već ranije najavio novu generaciju svog najvećeg lakog komercijalnog vozila, a nedavno je objavio i njegove zvanične skice koje jasno pokazuju prepoznatljiv dizajnerski pravac.

Novi model je nastao u skladu sa potrebama kupaca. Prilikom njegovog razvoja stručnjaci su sarađivali sa kupcima intenzivnije nego ikada ranije, kako bi stvorili novi Crafter u skladu sa vizijama, idejama i potrebama krajnjih korisnika, te odgovorili na teška pitanja vezana za sigurnost, manevarbilnost i ekonomičnost.

Budući da je model na odlasku star praktično punih 10 godina, stvaranje novog dizajna bio je veliki izazov. Rezultat je inovativni eksterijer sa koeficijentom otpora zraku od 0,33, najboljim u klasi, te najboljim odnosom između dimenzija i korisnog prostora. Fundamentalno novi dizajn i analitičan pristup omogućili su visok nivo praktičnosti i optimizaciju tovarnog prostora, kako bi se uskladio sa različitim potrebama, pa novi Crafter rješava kontradikcije, nudeći pojedinačne varijante vozila,  sa zajedničkom arhitekturom, podesivom prema željama i potrebama.

20160727_Abnahme23_kamioni_ba 20160727_Abnahme24_kamioni_ba

Ukratko, novi Crafter dolazi sa 4 bazna modela, 3 dužine i 3 visine karoserije. Uz to, tu je veliki broj sigurnosnih sistema, kao što su ESP sa stabilizacijom prikolice (trailer stabilisation), ACC (Adaptive Cruise Control), sigurnosno kočenje nakon sudara (post-collision braking system), kompenzacija bočnog vjetra i još mnogi drugi sistemi, o kojima će biti riječi nakon zvaničnog predstavljanja modela na jesen.

20160727_DBF_kamioni_ba

Za ovaj model poseno je pripremljen i pogonski agregat, 2.0 TDI, koji sada dolazi sa oznakom EA 288Nutz. Radi se dakle, o 4-cilindarskom turbodizel motoru, radne zapremine 2 l, a kupci će moći odabrati 4 nivoa snage: 102 KS, 122 KS, 140 KS i 177 KS. Posljednji i najjači, nosi oznaku biturbo TDI, što znači da ga hrane 2 turbo punjača.

Kupcima će na ponudi biti modeli sa pogonom na prednje, stražnje ili sva 4 točka (4MOTION), kao i odabir između manuelnog ili automatskog mjenjača.

Drugim riječima, kupci će imati priliku odabrati konfiguraciju skrojenu prema vlastitim potrebama, sa precizno definisanom dužinom i visinom vozila, snagom motora i vrstom prenosa.

20160727_DBF_21_kamioni_ba

Uz ovaj model vežu se i ozbiljne ambicije. Naime, prodajni plan nije objavljen, ali za proizvodnju ovog modela sagrađena je nova tvornica u mjestu Wrzesnia, u Poljskoj. Proizvodni kompleks se prostire na površini ekvivalentnoj sa 300 fudbalskih igrališta, u njoj će raditi preko 3.000 radnika, a već je angažovano nekoliko dobavljačkih kompanija iz okruženja, što će značajno povećati broj uposlenika. To je, zapravo, drugi po redu Volkswagenov proizvodni pogon u Poljskoj, jer je tvornica Poznan-Antoninek puštena u pogon prije više od 20 godina.

20160727_DBF_22_kamioni_ba