Godina 2016. je ključna za Fiat Professional, tokom koje će biti predstavljena i zaokružena gama. Brend je kontinuirano evoluirao kako bi se spremno suočio sa izazovima kroz nove proizvode, novi pristup, još više usmjeren ka kupcima i riješenost za stvaranje novih puteva na svjetskom tržištu.

Fiat Professional je potpuno posvećen dostavnim vozilima, a može se pohvali sa preko 100 godina iskustva. Posebno se radi o pristupu profesionalca profesionalcima, sa inovativnim i ciljanim poslovnim rješenjima, kao i sve raznovrsnijom gamom vozila.

Naime, Fiat Professional je u posljednje 2 godine u potpunosti obnovio ponudu, pa danas ima prave odgovore za sve potrebe prevoza, sobzirom da pokriva sve segmente lakih komercijalnih vozila. U ponudi su svi tipovi karoserije, nosivosti i kapaciteti, međuosovinska rastojanja, varijante širina i visina, efikasnih motora i različitih opcija za gorivo: benzin, dizel, LNG i CNG (metan).

Ovim pristupom otvaraju se nove perspektive za predstavljanje vozila posvećenih radu i unaprjeđenju poslovanja. Fiat Professional ima tim posvećen poslovnoj oblasti, koji pruža podršku kupcima kroz rješenja profesionalne mobilnosti za rad, ali i razonodu.

Fiat Fullback je pick-up vozilo koje predstavlja rezultat partnerstva zasnovano na tehničkoj platformi  provjerene vrijednosti, body-on-frame arhitekturi, te bogatom iskustvu koje je Mitsubishi sticao godinama. Modelom Fullback, Fiat Professional ulazi na segment pick-up vozila, koji u regionu Evrope, Blsikog istoka i Afrike bilježi godišnju prodaju od 650.000 vozila, što predstavlja udio od 22% u cjelokupnom tržištu lakih komercijalnih vozila. Time se kreira strateški kontekst, u okviru kojeg će Fullback nesumnjivo igrati važnu ulogu u širenju prisustva brenda na ključnim tržištima, koristeći visoka svojstva po pitanju čvrstine, pouzdanosti i prilagodljivosti.

160503_Fiat_Professional_Fullback_11

Fullback se isporučuje sa 2,4 litrenim turbodizel motorom sa common-railom u varijantama sa 150 KS i 380 Nm obrtnog momenta i 180 KS sa 430 Nm. Motor ima lagani aluminijski blok, turbo punjač promjenljive geometrije, sa intercoolerom, te dolazi sa 6-stepenim manuelnim ili 5-stepenim automatskim mjenjačem, kao i pogonom 4×2 i 4×4.

Novo ime u ponudi je i Fiat Talento, također nastao u saradnji i sa bogatim iskustvom, koji se odlikuje raznovrsnošću i velikom sposobnosti prilagođenja različitim potrebama kupaca, a nudi tovarne prostore zapremine od 5,2 do 8,6 m³. Linija motora obuhvata sljedeće izvedbe: 1.6 MultiJet Turbo  sa 95 KS, koji dolazi i u verziji EcoJet sa S&S i 260 Nm, 1.6 MultiJet Turbo sa 120 KS i 300 Nm, 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo sa 125 KS i 320 Nm, te najsnažniji 1.6 EcoJet S&S TwinTurbo sa 145 KS i 340 Nm. Svi motori koriste SCR tehnologiju za eliminaciju emisije NOx.

Fiat-Professional_Talento_kamioni_ba

Talento je pozicioniran između nama dobro poznatih modela Doblò Cargo i Ducato.

Fiat Doblò Cargo se nudi u 4 karoserijske izvedbe (Cargo, Combi, WorkUp i Chassis cab sa teretnom platformom), 2 različite visine krova i 2 međuosovinska rastojanja, te velikim izborom turbodizel i benzinskih motora u rasponu snage od 75 135 KS. Ponudu čine 1.3 MultiJet II (75 i 90 KS), zatim 1.6 Multijet II (100 i 105 KS), 1,6-litarski Multijet II sa 90 ks i poluautomatskim mjenjačem i 2.0 Multijet sa 135 KS, kao i benzinski 1.4 sa 95 KS, 1.4 TurboJet sa 120 KS i 1.4 TurboJet sa 120 KS (benzin/plin).

Fiat-Professional_Nuovo-doblo-cargo_kamioni_ba

Fait Duacto, gotovo da ne treba ni predstavljati, budući da je to model koji kroz 6 generacija egzistira na tržištu još od 1981. Godine, sa preko 2,6 miliona prodanih primjeraka, na tržištu preko 80 zemalja svijeta. Tovarnim kapacitetom od 8 do 17 m³ i bruto masama od 2,1 do 4,4 tone, prilagodljiv je gotovo svim dostavnim zadacima. Ponudu motora čine 2.0 MultiJet sa 115 KS i 280 Nm obrtnog momenta, 2.3 MulitJet sa 130 KS i 150 KS, sa 320, odnosno 350 Nm, te 3.0 MultiJet sa 180 KS i 400 Nm obrtnog momenta. Novost u ponudi je Comfort Matic robotizirani mjenjač je dostupan na svim verzijama MultiJet 2.3. i 3.0 motora.

Fiat-Professional_Ducato_Kamioni_ba

Fiat Fiorino je najmanji Fiatov model u segmentu lakih komercijalnih vozila. Nastao je u saradnji sa grupacijom PSA, s kojima dijeli platformu i karoserijske elemente, što bi mu zbog dobrog izgleda i pojednostavljenog održavanja trebalo donijeti stabilnu poziciju na tržištu.

Novi Fiorino potvrđuje konceptualna svojstva koja su još davno doprinijela njegovom uspjehu: kompaktan, agilan, manevarbilan i upotrebljiv, sa korisnom zapreminom tovarnog prostora od 2,8 m3 i ukupnom nosivosti do 660 kg. Očuvan je dinamičan izgled sa visoko postavljenim svjetlima, prednji branik je potpuno obnovljen i uklapa se u modelsku gamu, a tu su i novi 15-inčne brunirane felge od aluminija. Tovarni prostor je, iako kompaktnih dimenzija, iskoristiv i lako pristupačan. U opciji je preklopivo putničko sjedište, koje se može koristiti kao radni stolić, te koje se može potpuno oboriti, radi prevoza predmeta dužine do 2,5 m.

Fiat-Professional_Fiorino_Kamioni_ba

Prostor za putnike je također obnovljen uvođenjem novih elemenata, pa je udobniji i ergonomski bolje riješen. Također, tu je novi, funkcionalni pretinac za odlaganje, kao i 5-inčni taktilni displej infotainment sistema, sa standardnim Bluetoothom, USB i AUX portovima, MP3 reproduktorom, te satelitskom navigacijom u opciji.

Modelska linija obuhvata tri karoserijska oblika Cargo, Combi i Panorama, te benzinske i dizel motore usklađene sa Euro6 standarima. Ponudu dizel motora čine već poznati turbo-dizel 1.3 MultiJet2, koji dolazi u varijantama s 80 i 95 KS.

Benzinski motor je iz poznate linije Fire 1.4 i u osnovnoj verziji dolazi sa 77 KS. Posebno je interesantna verzija EcoJet, koja uz opcioni dual-fuel (na plin), Start&Stop, „pametni“ alternator, pumpu za gorivo promjenljive zapremine, po prvi put donosi Comfort-Matic robotizirani mjenjač. Sa svim ovim tehničko-tehnološkim inovacijama, Fiorino se može pohvaliti emisijom CO2 od 100 g/km i potrošnjom od 3,8 l/100 km, ili izraženo procentualno, ekonomija je poboljšana za 14%.

Novi Fiorino nudi brojne sigurnosne sisteme: ABS sa EBD, ESC u kompletu s ASR, HBA (pomoć pri kretanju uzbrdo), parking senzore i zračne jastuke.

Sa ovim vozilima Fiat Professional  ima kompletnu ponudu sa kojom može zadovoljiti gotovo sve potrebe korisnika.